sobota, 9 stycznia 2016

Kurczak z kuskusem i rodzynkami

Jeśli lubicie kuskus to mam dla Was bardzo fajną propozycję obiadową.
W 30 minut obiad gotowy, a nawet szybciej.
Lubię te małe ziarenka kuskusa ze względu na smak, ale też ma jedną wielką zaletę. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i gotowe do jedzenia. 
Kurczaka z kuskusem i rodzynkami polecam na obiadek. 

Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
1 duży ząbek czosnku
250 g kuskusu
300 ml wywaru z warzyw
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
koperek lub pietruszkę do posypania
sól
pieprz
słodka papryka
szczypta ostrej papryki

Piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Sól, pieprz i papryki wymieszać , a następnie wsypać do miski z mięsem i dokładnie wymieszać.
Na patelnio rozgrzać masło , dodać posiekany drobno czosnek oraz kurczaka. 
Smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
W tym czasie do miski wsypać kuskus , dodać rodzynki i zalać gorącym wywarem.. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie rozdzielić ziarna widelcem, dodać sok z cytryny w razie potrzeby doprawić solą. 
Dodać usmażonego kurczaka i wymieszać. Posypać pietruszką lub koperkiem.

kurczak z kuskusem i rodzynkami


8 komentarzy:

  1. A ja bardzo lubię takie połączenia! Kuskus i kurczak to po prostu musi być pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuskus fajnie komponuje się ze wszelkimi dodatkami ale z rodzynkami jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanko. Na ile osób jest taka porcja?

    OdpowiedzUsuń