piątek, 8 stycznia 2016

Fale Dunaju- ciasto

Fale Dunaju to ciasto , które nie wymaga aż tak dużo pracy jak się wydaje.
Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch  przygotowujemy masę budyniową.
Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta.
Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto z owocami  Krokodyle oczy
Polecam!
Żródło Ciasta S. Anastazji 


Ciasto
250 g masła
250 g cukru pudru
300 g mąki tortowej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao

1 kg jabłek

Masło wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wszystko zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto.
Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.
 Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki.
Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.

Masa
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
250 g masła
1/2 l mleka

Na mleku ugotować budyń, a następnie wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając..
Wlać na upieczone i wystudzone ciasto.

Polewa
100 g margaryny (dałam masło)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
100 g cukru pudru

Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować na małym ogniu.
Lekko przestudzić i polać ciasto.

fale Dunaju

8 komentarzy:

  1. Rzeczywiście dość proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciacho. Wyszło ci idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wspomnienie:) obowiązkowe na każdej rodzinnej uroczystości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto. Moja mama dziś je piekła, zamiast masy budyniowej wyłożyla masę chałwową. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłyśmy tego ciasta a bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam tego ciasta, ale ma przeuroczą nazwę, która trafnie oddaje jego wygląd :) a ten jest zachęcający.

    OdpowiedzUsuń