wtorek, 24 listopada 2015

Pieczarki zapiekane z mięsem

Dzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę
Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne.
Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich  zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki.
Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam.

Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
7 dużych pieczarek
2 małe cebule
1 jajko
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
50 g startego żółtego sera
ostra papryka
sól
pieprz

Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki. 
Na patelni rozgrzać olej  i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać mięso mielone wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką.
Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem  i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej.
Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Przed końcem zapiekania posypać pieczarki startym żółtym serem i piec do momentu rozpuszczenia się sera.

pieczarki zapiekane z mięsem

10 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na przystawkę, faszerowane pieczarki są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :) robiłam kiedyś podobne ale bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą smakować wybornie co wynika z składników)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń