Może skusicie się na takie danie?
Polecam!
Składniki:
2 średnie bakłażany
500 g mięsa mielonego
100 g żółtego sera
150 g pieczarek
1 szklanka kuskusa
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami.
Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Bakłażana przeciąć wzdłuż i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera.
Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut.
Podawać gorące posypane natką pietruszki i polane ulubionym sosem
bakłażan faszerowany
ja bakłażana najczęściej nadziewam fetą i pomidorami,muszę zrobić klasycznie z mięsem:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażany, zwłaszcza pieczone lub grillowane. Danie wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńPyszny! Odkąd spróbowałam takiego danie kiedyś, uwielbiam do dziś. Muszę zrobić :) Pozdrowionka ciepłe :)
OdpowiedzUsuń