Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Lubię na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj na moim stole gościły naleśniki z serem i szynką a wszystko zapieczone pod serową kołderką.
Podałam polane ketchupem. Były bardzo smaczne.
Jeśli macie ochotę zerknąć i wypróbować inne naleśniki, które znajdują się na moim blogu to zapraszam tutaj
Składniki:
Podałam polane ketchupem. Były bardzo smaczne.
Jeśli macie ochotę zerknąć i wypróbować inne naleśniki, które znajdują się na moim blogu to zapraszam tutaj
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
Farsz:
200 g żółtego sera
200 g szynki
Dodatkowo
3 plasterki sera do zapiekania
olej do smażenia
Dodatkowo
3 plasterki sera do zapiekania
olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło".
Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki.
ale fajne:)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńChoć zdecydowanie wolę wersje na słodko, to wytrawną bym nie pogardziła :)
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOstatnimi czasy naleśniczki jadałam wyłącznie na słodko oi nawet zdążyłam się stęsknić za takimi wytrawnymi. Zwłaszcza takimi pysznie wyglądającymi :) Pozdrowionka ciepłe :)
OdpowiedzUsuńŚwietne na obiad ! Lubię naleśniki podane na słono :)
OdpowiedzUsuńU mnie w zeszłym tygodniu było naleśnikowo. I na słodko, i na słono. Zapiekane także bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńna pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste przepisy :-)
OdpowiedzUsuń