Bardzo lubię taki posiłek. Można go przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. W najbliższym czasie pokażę Wam również wegetariańską wersję, która jest również bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.
Naczynie w którym przygotowałam ma średnicę 24 cm.
Składniki
6 jajek
3 łyżki śmietany
1/2 zielonej papryki
2 kiełbasy śląskie
3 łyzki startego żółtego sera
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
szczypiorek
Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i papryką i wymieszać z żółtym serem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dołożyć kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Do naczynia do zapiekania wlać masę jajeczną, włożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą.
Na wierzch ułożyć paseczki pokrojonej zielonej papryki.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż całość się zetnie.
Posypać szczypiorkiem.
frittata z kiełbasą i papryką
dawno już nie jadłam, muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńZ nazwy kojarzę, ale chyba nie jadłam. Smakowicie wygląda - mniam. Z chęcią bym spróbowała. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPycha !
OdpowiedzUsuń