Może skusicie się na takie bezmięsne danie. Polane sosem i gulaszem będą smacznym daniem mięsnym.
Składniki
250 g twarogu dałam półtłusty
2 jajka
1kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
4 średnie ugotowane marchewki
sól
masło klarowane
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę.
Marchewkę ugotowaną zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ser przepuścić przez maszynkę.
Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde.
Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe.
W garnku zagotować wodę,posolić.
Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim kluski.
kluski z marchewką
fajne kluseczki:)
OdpowiedzUsuńSuper, że wykorzystałaś marchewkę w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Ja kluseczki wszelakie uwielbiam, także przepis jak najbardziej do wypróbowania. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńooo jakie fajne te kluseczki:)
OdpowiedzUsuń