Wspaniały dodatek do obiadu lub samodzielne syte danie. Obecnie na straganach można kupić wspaniałe dorodne kalafiory. Może i Wy się skusicie na takie danie.
Składniki
1 średni kalafior
400 g śmietany (dałam 18%)
2 łyżeczki czubate musztardy sarepskiej
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki startego sera grana padano
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie, ale na półtwardo.
Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Polać kalafiora, a następnie posypać wymieszanymi serami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż zapiekanka się zarumieni.
kalafior zapiekany w sosie musztardowym
nie robiłam tak kalafiora, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńW taki sposób jeszcze kalafiora nie robiłam :) musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńKalafiora w sosie musztardowym jeszcze nigdy nie jadłam ! Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię kalafiora z bułką tartą smażonego na masełku, ale takimi zapiekankami nigdy nie pogardzę :) Z sosem musztardowym musi być pyszny :)))
OdpowiedzUsuń