Może jutro też coś upiekę i podzielę się z Wami przepisem.
Ciasto (na około 24 szt babeczek)
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
600 g śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
1,5 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, a następnie wykroić szklanką kółka troszkę większe niż góra foremek do babeczek. Wyłożyć foremki ciastem i ponakłuwać dno widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż będą rumiane.(około 10-15 minut)
Gotowe babeczki po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ja w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, ale uważać, aby się nie zagotowała.
Wymieszać z łyżką ubitej śmietany i miksując wlać do śmietany. Dodać kakao i wymieszać.
Babeczki wyjąć z foremek i napełnić masą śmietanową.
kruche babeczki
Pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche wypieki. Te babeczki muszą być pyszne. Tak pięknie udekorowane. Perfekcyjne :) Pozdrowionka cieplutkie!
OdpowiedzUsuńTaki przepis powinien mieć każdy w swoim kajeciku, bo kruche babeczki są idealne jako deser na letnie uroczystości :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Uwielbiam krucze babeczki :)
OdpowiedzUsuńA można zamiast żelatyny dodać galaretkę? :)
OdpowiedzUsuńraczej nie, bo galaretka zmieni smak masy
Usuń