Jest to pomysł na szybki i prosty obiad, albo przekąskę. Najlepiej smakuje taki prosto z patelni jeszcze gorący. po przekrojeniu ser powinien być płynny, a z wierzchu chrupiący.
Składniki
300 g żółtego sera typu gouda
2 jajka
1 łyżka śmietany
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
olej do smażenia
Ser pociąć na 0,5 cm kotlety.
Śmietanę roztrzepać wraz z jajkami, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Każdy kotlet obtoczyć w jajku, bułce tartej, a następnie powtórzyć czynność jeszcze raz.
Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu.
Kotlet powinien być z wierzchu rumiany, a po przekrojeniu lejący się.
ser smażony
dla mnie nieco za tłuste i ciężkie danie.Ale mój brat zjadłby z chęcią:)
OdpowiedzUsuńpychotka, od czasu do czasu można sobie pozwolić ;-)
OdpowiedzUsuńTo ja bym raczej zaliczyła pod przekąskę, ale za to jaką :} Pycha, taki chrupiący ser z zewnątrz i w środku płynny - marzenie :)
OdpowiedzUsuńTyle żyję, a jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Kurczę, nieodżałowana strata. Trzeba czym prędzej nadrobić to zaniedbanie. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuń