Podałam je z ryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany.
Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała głowka kapusty pekińskiej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
koperek do posypania
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je prodiża. Wlać puszkę pomidorów zmiksowane z wodą. Doprawić solą i pieprzem. Piec w prodiżu około 25-30 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem.
pulpety z kapustą pekińską z prodiża
ale fajny pomysł i pyszny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i pyszny pomysł na obiad :) Z tym koperkiem wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńInspirująco. Pyszne pulpeciki. Wspaniałe danie na przykład na apetyczny, sycący sobotni lub niedzielny obiadek.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne :)
Dziś będę robił pierwszy raz :) Trzymajcie kciuki :)
OdpowiedzUsuń