Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree.
Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA
Składniki
500 g karkówki bez kości
1 mała główka kapusty
250 g pieczarek
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 cebula
sól
pieprz
kmin rzymski
słodka papryka
2 łyżki smalcu
Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Karkówkę pokroić na plastry o grubości 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na smalcu z dwóch stron na rumiany kolor.
Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso.
Pieczarki pokroić w plastry i wymieszać z resztą kapusty po czym wyłożyć na mięso. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut.
karkówka zapiekana ze słodką kapustą