Moje dzieciaki uwielbiają je posmarowane dżemem.
Może i Wy skusicie się na świeżutkie pachnące bułki.
Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI, gdzie znajdziecie inne przepisy.
Szczególnie polecam bułki odrywane róże
Ciasto
200 ml ciepłej wody
8 g suchych drożdży
80 g cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
130 ml ciepłego mleka
540 g mąki chlebowej żytniej
40 g roztopionego masła
Dodatkowo
2 łyżki masła
cukier puder do posypania
Do ciepłej, ale nie gorącej wody wsypać drożdże i wymieszać. Odstawić na 5 minut.
W misce utrzeć cukier z jajkiem, dodać ciepłe mleko, roztopione wystudzone masło i wszystko wymieszać wraz z wodą i rozpuszczonej w niej drożdżami.
Dodać mąkę przesianą przez sito, wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 0,4 cm.
Nożem do pizzy lub ostrym nożem pokroić kwadraty o boku około 7 cm.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować delikatnie mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miały złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 4 minuty i każdą bułkę posmarować roztopionym masłem, a następnie posypać cukrem pudrem.
amerykańskie bułki
Piękne i ten kwadratowy kształt - niby niewielka zmiana, ale miła odskocznia od obłych bułeczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe słodkości, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńszalenie apetyczny wypiek!
OdpowiedzUsuńpodziel się ! :P
OdpowiedzUsuńChętnie Ewo się podzielę :)
UsuńCzy zamiast mąki żytniej mogę użyć, zwykłej, pszennej?
OdpowiedzUsuńMoże być mąka pszenna chlebowa
Usuń