Bardzo wszystkim smakowało. Kocham naszą tradycyjną kuchnię, ale czasami warto się skusić na smakołyki z innych krajów. Oglądając tureckie filmy bardzo często jest tam podawany borek.
Można go przygotować na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie inny przepis na to danie
czyli borek z mięsem
Składniki
5 płatów ciasta filo
2 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
70 g roztopionego masła
250 g białego sera
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Twaróg pokruszyć widelcem, lekko posolić i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Jajka z roztopionym masłem i jogurtem dokładnie roztrzepać.
Każdy płat ciasta posmarować bardzo dokładnie pędzelkiem masą jajeczną i posypać twarogiem.
Zsunąć dwa brzegi przeciwne do siebie co utworzy nam wachlarz. Układać w poprzek naczynia do zapiekania.
Na szerokość naczynia weszło mi 5 płatów ciasta. Wszystko zalać resztą masy jajecznej i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec aż zapiekanka będzie rumiana, a masa ścięta.
borek z serem
nie znałam tego dania,musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńZacznę od kupienia ciasta filo, chyba w jakimś supermarkecie. Co
OdpowiedzUsuńJa też muszę poszukać ciasta filo. Pięknie to wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo zrobic zeby ciasto bylo miekkie i nie wysuszylo sie?
OdpowiedzUsuńCiasto przed pieczeniem musi być dobrze zwilżone.
UsuńCo to jest za ciasto? Jadlam je juz nie raz w piekarniach tureckich i ten börek jest najlepszy. Gdzie takie moge dostac gotowe i w domu zrobic? http://xn--zayflama-vkb.net/wp-content/uploads/2015/05/Asu-Borek-Su-Boregi.jpg
OdpowiedzUsuńJa kupuję gotowe ciasto filo. Pakowane jak ciasto francuskie. Ostatnio zaopatrzyłam się w Tesco
OdpowiedzUsuń