Połączenie kokosa, budyniu i gorzkiej czekolady.
Polecam Wam wypróbowanie przepisu i delektowanie się roladkami.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA na moim blogu.
Szczególnie polecam Wam ciasto ananasek.
Składniki
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
130 g mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
120 g masła
Z jednego litra mleka odlać 1,5 szklanki i wymieszać z cukrem, mąką, budyniem oraz ziarenkami z laski wanilii.
Wlać do reszty mleka i zagotować stale mieszając gęsty budyń.
Zdjąć z palnika budyń i dodać masło, mieszać aż się roztopi.
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki masła
Dużą blachę (wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wysmarować solidnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. (dość obficie)
Na wiórki wylać masę budyniową i wyrównać nożem.
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka śmietany 30%
1 łyżeczka kakao
Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, a następnie zdjąć z palnika, dodać kakao i pokruszoną czekoladę.
Wymieszać aż powstanie gładka polewa.Wlać na masę budyniową i wyrównać nożem.
Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
Nożem do pizzy podzielić ciasto na połowę, a następnie pokroić prostokąty o szerokości 6 cm
Każdy brzeg prostokąta lekko podważyć od spodu szpatułką i zwinąć w roladkę.
roladki kokosowe bez pieczenia
ale fajne:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńJejku jakie fajne roladki moja "pani" tego nie zrobi ale ja spróbuję bo mam dużo czasu. Można mniej dodać cukru?
OdpowiedzUsuńCukru można dodać według własnego smaku
Usuńmmm aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń