Składniki
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
150 g masła
30 g świeżych drożdży
4 żółtka
1 szklanka mleka
0,5 kg moreli
cukier puder do posypania
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, mleko roztrzepane z jajkami. roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki moreli lekko wciskając. Morele układać skórką do dołu. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.
Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
ciasto drożdżowe z morelami
smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńja dzisiaj robię drożdżowe i też z morelami,pycha :)
OdpowiedzUsuń