Na blogu znajdziecie również paprykę faszerowaną z mięsem, kaszą i inne przepisy.
Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
8 zielonych papryk
200 g ryżu
200 g kurek
1/2 pęczka koperku
1 cebula
2 łyzki masła klarowanego
sól
pieprz
Sos
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbe czosnku
majeranek
papryka słodka
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany
Z każdej papryki ściąć górną część i usunąć pestki.
Ryż ugotować. Kurki oczyścić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać kurki oprószyć solą i pieprzem i smażyć około 8 minut.
Całość przełożyć do ryżu, dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Powstałym farszem napełniać papryki i ustawiać w naczyniu do zapiekania.
Wlać wodę na dno naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Piec do momentu aż papryki się pomarszczą i będą miękkie.
Wyjąć z piekarnika i podawać z sosem.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jedną minutę. Wlać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, 2 szklanki wody i zblendować.
Całość zagotować doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem, bazylią.
W razie gdy sos jest zbyt rzadki, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w odrobinie mąki i wlać do sosu.
Zagotować. Wlać śmietanę.
papryka faszerowana ryżem i kurkami
papryka faszerowana zapiekana
papryka zapiekana z pomidorami
papryka marynowana
pomidory z nadzieniem kukurydzianym
Na moim miejscowym targu dziś zobaczyłem piękne kurki, ale nie zdecydowałem się na kupno, bo nie miałem pomysłu na smaczne przyrządzenie. W sobotę targ, kurki, przepis w niedziele obiad. Dzięki
OdpowiedzUsuń