poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Papryka marynowana

Przepis na marynowaną paprykę otrzymałam od mojej Cioci. Zawsze, kiedy jestem u Niej zachwycam się smakiem papryczek. Teraz sama postanowiłam zrobić, wykorzystując przepis.
Sezon paprykowy wykorzystam w pełni i zrobię mnóstwo mojego przysmaku. Świetna przystawka, zakąska czy dodatek do sałatek.
Może i Wy skusicie się na takie papryki. Łatwe do zrobienia.
Polecam!


Składniki
2 kg papryki małej
6 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 ziela angielskie
3 liście laurowe

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować około 1 minutę.
6 szklanek wody zagotować z pozostałymi składnikami.
Do wyparzonych słoików włożyć  paprykę i zalać wrzącą zalewą. Zakręcać natychmiast słoiki  i obracać denkiem do góry. Odstawić do wystygnięcia.

papryka marynowana



4 komentarze:

  1. moja babcia taką robiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu musi być obowiązkowo. Pyszna :) Jako dodatek do kanapeczek jest idealna. Sam smak! Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest ten z przetworów, który koniecznie muszę mieć na zimę. Uwielbiam kanapki z taką papryką i pasztetem :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie, tylko do zalewy dodaję jeszcze olej. Tak jak Ty, paprykę gotuję bardzo krótko, dzięki czemu zachowuje jędrność i chrupkość. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie spiżarni bez przetworów z papryki, używamy jej praktycznie do wszystkiego – do obiadów, kanapek, sałatek, pizzy itp. Smakuje znacznie lepiej niż sklepowa, a jej przygotowanie jest bardzo proste, nawet dla początkujących : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń