wtorek, 28 lipca 2015

Papryka faszerowana i zapiekana

Na targu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego.



Składniki
12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte)
500 g  mięsa mielonego
200 g ryżu
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 puszki pomidorów
1,2 szklanki wody
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
słodka papryka
sól
pieprz
 
Wykonanie:

Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość.
Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Wlać do naczynia z paprykami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Mięso nie powinno być surowe, a papryki pomarszczone.
Podawać gorące wraz z sosem.

papryka faszerowana


7 komentarzy:

  1. Mniam. Bardzo lubię faszerowane warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papryka tak nadziana smakuje rewelacyjnie...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna :) Też zakupiłem paprykę do faszerowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka papryka jest wyśmienita i ten zapach przy pieczeniu ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy taką paprykę :) Można faszerować prawie wszystkim :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie dania, coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń