Dekoracje ze śmietany można wykonać w dowolny sposób lub ułożyć na torcie cienką warstwę śmietany. Uwielbiam domowe lody bez żadnych dodatków chemii i ulepszaczy.
Minimum pracy, maksimum smaku.
Składniki
400 g śmietany kremówki 36%
1/2 kg czerwonych porzeczek
1,5 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
200 g śmietany kremówki do dekoracji
1 łyżka cukru pudru (lub według własnego smaku)
Śmietanę 400 g ubić na sztywno. Porzeczki umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Przelać przez sito rozgniatając owoce. Powstały sok odstawić do wystudzenia, a następnie wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę i umieścić w zamrażalniku.
Kiedy lody będą już zmrożone, ubić 200 g śmietany z dodatkiem cukru pudru. Dekorować torcik według własnego pomysłu. Ponownie mrozić.
Przed degustacją lody należy wcześniej wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby lekko zmiękły.
tort lodowy porzeczkowy
Bez lodów nie da się teraz przeżyć:)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na takie pysznosci
OdpowiedzUsuń