A jaka zupa jest Waszą ulubioną?
Więcej przepisów na zupy znajdziecie na blogu. Takie tradycyjne i takie, które warto spróbować.
Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy.
Składniki
500 g wołowiny z kością
2 duże marchewki
4 ziemniaki
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej)
1/2 główki małej kapusty
1 kg buraków
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
koperek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej
śmietana
Mięso włożyć do garnka i wlać wodę. Gotować około 30 minut.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, ale nie rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać.
Na talerzu podawać z kleksem śmietany.
barszcz ukraiński
nigdy fanką tej zupy nie byłam, ale rodzina uwielbia, to często w domu gości;)
OdpowiedzUsuńklasyka z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTo też moja ulubiona zupa, ale jak sobie nie ugotuje to nie posmakuję.
OdpowiedzUsuńjedna z lepszych zup :)
OdpowiedzUsuń