Strony

Kategorie

sobota, 9 września 2017

Kopiec kreta

Ciasto kopiec kreta pewnie wszyscy znacie. Bardzo popularne  i bardzo smaczne. Przygotowuje się je dość szybko, a jeszcze szybciej znika. Ulubione ciasto moich dzieci.
Jeśli jeszcze nie piekliście to bardzo polecam.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta. Szczególnie polecam inne ciasto z bananami o nazwie JAMAJKA.


Ciasto
340 g mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodawać do masy jajecznej stopniowo mąkę i olej stale miksując.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i ostudzić.
Po wystudzeniu ściąć 2 cm wierch ciasta i pokruszyć. Ze spodu wydrążyć ciasto tak aby utworzyć miseczkę, ale nie uszkodzić dna.

Krem
600 g śmietany kremówki 36%
1 śmietanfix
50 g czekolady gorzkiej
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować. Wsypać pokrojoną drobno czekoladę i wymieszać.

Dodatkowo
5 bananów
2 łyżki soku z cytryny

Na ciasto ułożyć banany, skropić cytryną. Na bananach wyłożyć krem w formie kopca, a następnie obłożyć pokruszonym ciastem.
Odstawić do lodówki na dwie trzy godziny.





Żródło przepisu domowe-wypieki.com

4 komentarze: