Strony

Kategorie

czwartek, 12 października 2017

Tort chałwowy

Kakaowy biszkopt przekładany kremem chałwowym. Wspaniała gratka dla miłośników chałwy. Taki tort zażyczył sobie mój starszy syn na swoje urodziny. Był bardzo smaczny i szybko znikał.
Krem puszysty i delikatny. Ja posypałam orzeszkami w czekoladzie, ale można zastąpić je rodzynkami lub inną posypką.
W zakładce Ciasta znajdziecie również inne przepisy na wypieki oraz na ciasta bez pieczenia.


Biszkopt kakaowy (tortownica 24cm)
6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Przekroić na trzy blaty.

Krem chałwowy

200 g masła
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 l mleka
150 g chałwy


Mleko wymieszać z budyniami i zagotować, stale mieszając, aby nam się nie przypaliło.
Kiedy masa będzie już gęsta, odstawiamy do wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładko.
Miksując dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Powstanie nam puszysty delikatny krem.

Dodatkowo
1 słoiczek dżemu (dałam truskawkowy)
orzeszki w czekoladzie
10 herbatników drobno zmiksowanych

Składanie ciasta
blat biszkoptu
dżem
1/3 kremu
blat biszkoptu
dżem
1/3 kremu
blat biszkoptu
krem na wierzch ciasta  i posmarować boki
obsypać boki ciasta pokruszonymi ciastkami
górę tortu posypać orzeszkami w czekoladzie

Całość schłodzić w lodówce.

tort chałwowy



2 komentarze: