Krem puszysty i delikatny. Ja posypałam orzeszkami w czekoladzie, ale można zastąpić je rodzynkami lub inną posypką.
W zakładce Ciasta znajdziecie również inne przepisy na wypieki oraz na ciasta bez pieczenia.
Biszkopt kakaowy (tortownica 24cm)
6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Przekroić na trzy blaty.
Krem chałwowy
200 g masła
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 l mleka
150 g chałwy
Mleko wymieszać z budyniami i zagotować, stale mieszając, aby nam się nie przypaliło.
Kiedy masa będzie już gęsta, odstawiamy do wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładko.
Miksując dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Powstanie nam puszysty delikatny krem.
Dodatkowo
1 słoiczek dżemu (dałam truskawkowy)
orzeszki w czekoladzie
10 herbatników drobno zmiksowanych
Składanie ciasta
blat biszkoptu
dżem
1/3 kremu
blat biszkoptu
dżem
1/3 kremu
blat biszkoptu
krem na wierzch ciasta i posmarować boki
obsypać boki ciasta pokruszonymi ciastkami
górę tortu posypać orzeszkami w czekoladzie
Całość schłodzić w lodówce.
tort chałwowy
ale efektowny:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciasto poprosze o kawałek
OdpowiedzUsuń