Jeśli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Mile widziane również zdjęcie Waszej potrawy.
Składniki:
300 g makaronu kokardki
300 g szynki
200 g pomidorów koktajlowych
1 por (10 cm)
2 garście liści szpinaku
2 średnie cukinie
2 łyżki masła klarowanego
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
Makaron ugotować i odcedzić na sicie.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojonego w półplasterki pora i lekko go zeszklić. Cukinię bez obierania pokroić w kostkę i podsmażyć około 5-6 minut na patelni wraz z porem. Całość oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z palnika. Dodać szpinak i wymieszać.Całość wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pomidory z puszki wraz z sokiem i jogurtem zblendować na gładko. Doprawić majerankiem, oregano, solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wymieszać i zalać makaron.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Na koniec ułożyć pomidory koktajlowe.
zapiekanka makaronowa bez sera
uwielbiam makaronowe zapiekanki ;)
OdpowiedzUsuń