Mięso podałam z ryżem. Może i Wy przeniesiecie się chociaż na chwilę do Indii.
Więcej przepisów z różnych zakątków świata znajdziecie w zakładce KUCHNIE SWIATA.
Składniki
1 kurczak
2 płaskie łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka miodu
4 łyżki masła klarowanego
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta płatków chilli
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Włożyć do naczynia.
Wodę wymieszać z kurkumą, , solą, ostrą papryką oraz octem winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut.
W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita pastę.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i dodać pastę, którą utarliśmy w moździerzu. Smażyć około 2 minut na bardzo wolnym ogniu.
Włożyć kurczaka i wymieszać, wlać marynatę, dodać miód, płatki chilli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno być miękkie, a sos zgęstnieć.
kurczak na kwaśno
zdecydowanie moje smaki ;)
OdpowiedzUsuń