Strony

Kategorie

sobota, 27 stycznia 2018

Rolada ziemniaczana z mięsem

Rolada upieczona z ziemniaków pokrojonych w plasterki i mięsa mielonego.
Rewelacyjna w smaku i łatwa do przygotowania. Podałam ją z surówką z kapusty kiszonej i sosem czosnkowo-ketchupowym. Petarda! Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało. Do mięsa można dodać pieczarki, oliwki lub inne dodatki. Za każdym razem inny smak. Więcej przepisów na mięsne dania znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA.


6 średnich ziemniaków
100 g żółtego sera
sól
pieprz
2 łyżki oleju

Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć starty ser. Na serze układać plastry ziemniaków tak, aby jeden plaster zachodził na drugi. Układać w rzędach obok siebie. Całość oprószyć solą i pieprzem. Całość skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec aż ziemniaki zarumienią się po bokach i będą miękkie.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Mięso
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki ketchupu
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
2 łyżki oleju
1/2 słodkiej papryki
1 papryczka chilli

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę. Wszystko usmażyć aż mięso będzie ciemne. Dodać ketchup, przecier pomidorowy, pokrojoną drobno papryczkę chilli i chwilę smażyć.
Całość wyłożyć na upieczone ziemniaki i zwinąć w roladę.
Podawać gorące, pokrojone w plastry. Polać swoim ulubionym sosem.

rolada ziemniaczana z mięsem




2 komentarze: