Składniki
4 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
4 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
300 g pieczarek
1 długi ogórek
150 g sera żółtego
400 ml majonezu
2 łyżki oleju
1 mała cebula
koperek
sól
pieprz
Ziemniaki w mundurkach i marchewkę ugotować, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka ugotować na twardo.
Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pieczarki z cebulką. Posypać solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda.
Tuńczyka odcedzić na sicie.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warstwy sałatki
ziemniaki
cieniutka warstwa majonezu
tuńczyk
cieniutka warstwa majonezu
marchewka oprószyć solą
cieniutka warstwa majonezu
pieczarki
cieniutka warstwa majonezu
ogórek
majonez
białka starte na tarce
majonez
ser żółty
majonez
żółtka starte na tarce
ozdobić koperkiem
sałatka Mimoza
spróbuję:)
OdpowiedzUsuń