Polecam!
Składniki:
4 steki z tuńczyka o grubości około 2 cm
oliwa
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
Sok z cytryny, oliwę sól i pieprz wymieszać w miseczce.
Każdy stek natrzeć mieszanką oliwy i cytryny z dwóch stron i odstawić na około 10-15 minut.
Rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po trzy minuty z każdej strony.
Zdjąć z patelni i odstawić na chwilkę.
Podawać posypany kolorowym pieprzem i z sosem.
Sos
200 g śmietany (dałam 18%)
1 łyżka ketchupu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki bazylii
sól
pieprz
Śmietanę wymieszać z ketchupem, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią. Całość doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
stek z tuńczyka
bardzo lubię tuńczyka ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie podejście - odrobina radości każdemu się co jakiś czas należy i warto te parę (no może nie parę :)) złotych na taki specjał jak tuńczyk odżałować. Ryba faktycznie znakomita i warta grzechu. W przepisie jednak nie tuńczyk a sosik jest moim faworytem - szybciutki a prosty i nawet ja go w trzy minuty przygotuję. Takie lenie jak ja lubią tego rodzaju przepisy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę smacznego
Usuń