Strony

Kategorie

czwartek, 29 marca 2018

Hamanki - rogaliki

Hamanki to krucho drożdżowe rogaliki z nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają
Idealne do kawy lub herbaty.
Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników.
Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki.

Ciasto
500 g mąki
250 g margaryny
50 g świeżych drożdży
12 łyżek mleka ciepłego
5 łyżek cukru

Dodatkowo
1 słoik 200 ml marmolady (smak dowolny)
cukier puder do oprószenia

Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. wszystko posiekać nożem, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto aż będzie gładkie.
Uformować z ciasta kulę , włożyć do miski. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o grubości 0,5 cm.
Pokroić kwadraty 5cm x 5cm.
Połowę każdego kwadratu po przekątnej posmarować marmoladą.Nakryć drugą nie posmarowaną częścią i ponacinać nożem.
Nadać im kształt rogalików.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą lekko rumiane.
Wyjąć i studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem.

hamanki


poniedziałek, 26 marca 2018

Surówka z kapusty pekińskiej z ajvarem

Surówka z kapusty pekińskiej z ajvarem. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Podałam ją z ziemniakami puree i kotletem mielonym. Może i Wy skusicie się na taki prosty i smaczny obiad.
Więcej przepisów na dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI.
Polecam Wam również surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki
1 średnia główka kapusty pekińskiej
1 średnia marchewka
1 pączek rzodkiewek
1 mała cebula
8 pomidorów koktajlowych
Sos
1 czubata łyżka majonezu
150 g śmietany (dałam 18%)
1 czubata łyżka ajvaru
sól
pieprz

Kapustę pekińską drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory przekroić na dwie części. Wszystko wymieszać i doprawić lekko solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do surówki. Ponownie dokładnie wymieszać.

surówka z kapusty pekińskiej z ajvarem

wtorek, 20 marca 2018

Chleb tostowy pszenny

Uwielbiam domowy chleb i zapach pieczonego chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia chleb tostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty.
Polecam  również chleb z ziołami, który jest równie prosty do przygotowania i smaczny.
Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki:
500 g mąki pszennej (typ 500)
250 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 g miękkiego masła
30 g świeżych drożdży

Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać połową porcji ciepłej wody, dodać cukier , dwie łyżeczki mąki i dokładnie wymieszać.
Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć.
Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, aby go odgazować.
Ponownie zagnieść ciasto.
Formę keksową o wymiarach 37x 12 cm wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto.
Przykryć i odstawić na około 30 min do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut.





chleb tostowy pszenny






niedziela, 18 marca 2018

Królik w sosie musztardowym

Mięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak!  Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree.
Może i Wy skusicie się na taki obiad.
Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna).
Polecam!

1 tuszka z królika
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
5 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy bawarskiej
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gorczycy całej
200 ml śmietany słodkiej dałam 30%
200 ml wina białego wytrawnego

Królika podzielić na części. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce wymieszać oliwę, oregano, bazylię, gorczycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do naczynia włożyć mięso i zalać przyprawami. Dokładnie wszystko wymieszać, aby mięso było w niej całe obtoczone.
Przykryć mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Mięso przełożyć do rondla i lekko obsmażyć na lekko rumiany kolor, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżka oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie.
Do rondla, w którym smażyliśmy mięso wlać wino i zagotować, a następnie lekko je odparować, a następnie dodać musztardę wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Nie gotować już sosu.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

królik w sosie musztardowym


piątek, 16 marca 2018

Marchewka z pomarańczą - surówka

Surówka z marchewki i pomarańczy to idealny dodatek do obiadu. Jeżeli przygotowujecie ją dla młodszych dzieci proponuję pominąć papryczkę chilli.
Więcej pomysłów na przystawki do obiadu znajdziecie na moim blogu w zakładce Surówki.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych dań mile widziane.

Składniki
3 średnie marchewki
1 pomarańcza
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pestek z dyni
1 płaska łyżeczka cukru
1 mała papryczka chilli bez pestek
szczypta soli
szczypta pieprzu

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Dodać pestki z dyni, namoczone i odsączone rodzynki. Papryczkę drobno pokroić i dodać do marchewki.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.
Wlać do surówki i wymieszać.

marchewka z pomarańczą -surówka

wtorek, 13 marca 2018

Dacquoise tort bezowy

Dacquoise -tort bezowy z dodatkiem daktyli. Rozkosz podniebienia. Uwielbiam to ciasto i zawsze, kiedy tylko mam białka do wykorzystania to moje myśli krążą wokół niego.
Wiem, wiem, że to wielka ilość kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości.
Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję.


Blaty bezowe
6 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
10 suszonych daktyli

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.Piana musi być sztywna i lśniąca.
Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Daktyle drobno posiekać i i delikatnie wymieszać z białkami.
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować dwa koła o średnicy 22 cm i rozłożyć na nich równo po połowie piany.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut, a następnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia
Bezy powinny lekko popękać.

Krem
400 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
200 g masy kajmakowej
10 suszonych daktyli

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować.
Daktyle drobno posiekać i dodać do kremu. Wymieszać wszystko.

Dodatkowo
kakao do oprószenia
daktyle do dekoracji

Blaty bezowe przełożyć kremem, a wierzch oprószyć kakao.




piątek, 2 marca 2018

Pierś z kurczaka smażona w majonezie

Bardzo łatwe, szybkie danie z piersi kurczaka. Kotlety smażone w majonezie. Są wilgotne, puszyste i mega smaczne. Niewiele pracy i mamy szybkie danie mięsne. Podałam z ziemniakami pure oraz z surówką z kapusty pekińskiej.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję.


Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
5 łyżek majonezu
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
olej do smażenia

Każdą z piersi pokroić na niezbyt cienkie kotlety. Delikatnie rozbić. 
Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Posmarować kotlet grubo majonezem, przyłożyć do bułki tartej i nasmarować drugą stronę kotleta majonezem i obtoczyć w bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

pierś z kurczaka smażona w majonezie