sobota, 21 marca 2015

Chleb z ziołami

Składniki:

200 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki
1 łyżeczka soli
50 g masła
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 żółtka


Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól,letnie mleko, wyrośnięte drożdże, 1 żółtko,
i roztopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść po czym dodać
posiekany koperek i pietruszkę. Ponownie zagnieść.
Dobrze wyrobić i uformować ciasto w kulkę.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i uformować podłużny wałek.
Foremkę keksówkę 37x12 cm (mierzona na górze formy) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ułożyć ciasto w foremce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przed wstawienie do piekarnika posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na około 45 minut.






14 komentarzy: