niedziela, 22 marca 2015

Naleśniki z serem truskawkowym

Składniki

Ciasto naleśnikowe

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
olej do smażenia

Ser

250 twarogu
2 szklanki mrożonych truskawek
3 łyzki cukru (lub według własnego smaku)
1/2 cytryny-sok

Smietana
250 ml śmietany kremówki



Wykonanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Twarożek ugniatamy widelcem.
Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Zagotować.
Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie.
Resztę pozostawić do polania naleśników.

Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem truskawkowym
Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany, ale można dodać cukier puder



20 komentarzy:

  1. Tak pięknych naleśników jeszcze nie jadłem. Szykuję na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki zawsze i wszędzie i w każdych ilościach!!! :D
    No i koniecznie tak podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie z świeżymi truskawkami, trzeba będzie na takie jeszcze trochę poczekać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko ja też nie mogę się już doczekać na świeże i pachnące

      Usuń
  4. Zjadłabym, bo jak pomyślę o truskawkach to aż ślinotok mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti a pomyśl niedługo będą swieżutkie

      Usuń
  5. Naleśniki najlepsze są na słodko :) Pięknie wyglądają. Tylko nie mogę się już doczekać świeżych truskawek prosto z krzaczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie zaciekawił ten dodatek cytryny do nadzienia. Muszę wypróbować bo zawsze ugniatam tylko ser z cukrem, cytryna pewnie fajnie podkręca smak

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie dawno nie robiłam naleśników... a podanie z tymi truskawkami bardzo zachęca do zrobienia :) Pięknie !

    OdpowiedzUsuń