piątek, 20 marca 2015

Babka mateczki.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta do oprószenia formy


Wykonanie:

Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ubijać.
Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem
cały czas miksując.
Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Na dno wsypać rodzynki i zalać ciastem.
Piec w 180 stopniach C około 45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem




34 komentarze:

  1. Ciasta drożdżowe i ucierane lubimy najbardziej a Twój przepis jest prosty i jak widać babka jest piękna i puszysta.Sama nazwa zachęca do upieczenia babki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie:) też będę musiała pomału pomyśleć o jakiejś babce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale apetycznie wygląda, taka puszysta, chetnie porwę kawałek, bo akurat piję kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę ,że każdy ma swoją ulubioną babkę .Piękna!.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka fajna, puszysta, pyszna babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielkanoc co raz bliżej, więc i babka musi być:) Piękna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super babeczka, poproszę kawałeczek do herbatki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadamy za takimi babkami ale i tak wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama ma podobny przepis, ta babka jest smaczna, puszysta i długo nie wysycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda długo utrzymuje świeżośc

      Usuń
  11. Pięknie się prezentuje, a z pewnością smakuje lepiej, niż kupna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kupuję ciast , wolę pieczone :)

      Usuń
  12. Wygląda po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Babka prezentuje się okazale, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń