niedziela, 4 grudnia 2016

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

Polędwiczki z indyka w sosie własnym. Podałam z ryżem i surówką z białej kapusty .
Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić  łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować.
Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA.

Składniki

600 g polędwiczek z indyka
1 duża cebula
2 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz

Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem. Masło klarowane rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie.


polędwiczki z indyka w sosie własnym

2 komentarze:

  1. Pyszne są takie polędwiczki. Wyglądają tak apetycznie. No naprawdę smakowite. Doskonałe.
    Nie znałam takiego przepisu. Skorzystam.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń