Podawać można z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami. Do tego polecam surówkę z młodej kapusty, którą również znajdziecie na moim blogu i macie wspaniały obiad.
Pracy nie ma przy tym wiele, mięso dusi się samo, a przygotowanie nie wymaga wcale pracy.
Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.,
Składniki
5 ćwiartek z kurczaka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 szczypta płatków chilli
3 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
4 średnie cebule
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
W miseczce wymieszać sól, pieprz, paprykę słodką i wymieszać, a następnie oprószyć udka.
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Wszystko wymieszać z kurczakiem, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzać masło na patelni i obsmażyć na nim udka na rumiano oczyszczając je z cebuli.
Podsmażone udka przełożyć do rondla, a na tym samym tłuszczu zeszklić delikatnie cebulę z czosnkiem, w której był kurczak.
Przełożyć wszystko do rondla z mięsem, wlać mleko i wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie wyjąć udka, a całość zmiksować na gładko. Mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz płatkami chilli.
Kurczaka podawać polanego kremowym sosem.
kurczak w kremowym sosie
moje smaki:)
OdpowiedzUsuń