Jak kupować śledzie i rozpoznać, że są świeże?
Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości.
Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe.
Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone.
Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku.
Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w sosie musztardowym z kurkumą. Pycha!
500 g płatów śledziowych
400 g śmietany (dałam 18%)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka musztardy bawarskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 średnia cebula
sól
pieprz
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 1 godziny, ale w trakcie zmienić raz lub dwa razy wodę.
Po wymoczeniu pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm.
Cebulę pokroić w piórka.
Śmietanę wymieszać z kurkumą, musztardą, doprawić solą , pieprzem oraz pokrojoną cebulą i śledziem.
Przełożyć do słoika całość i przechowywać w lodówce.
śledż w sosie musztardowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz