Idealny obiad dla całej rodziny trochę w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety mielone.
Może i Wy zrobicie taki smaczny obiad.
Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Składniki:
1 mała główka kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
szczypta ostrej papryki
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
szczypiorek
Kapustę posiekać drobno, włożyć do rondla podlać, wlać 3/4 szklanki wody, posolić i dusić na półtwardo.
Przełożyć kapustę do naczynia do zapiekania.
Mięso mielone włożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną w mleku bułkę kajzerkę (odcisnąć ją z mleka i rozkruszyć), cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i formować kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i ułożyć na kapuście.
Wlać 1/2 szklanki wody , a wierzch skropić olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż kotlety będą rumiane.
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
kotlety mielone pieczone na kapuście
Bardzo apetycznie wygląda tak mielonych nie robiłam ale skorzystam z przepisu, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam
UsuńFajny, ciekawy przepis, ale po co ta panierka z bulki tartej?
OdpowiedzUsuńLepiej smakują, pozdrawiam :)
Usuńpodoba mnie sie ten przepis i jutro bede go piekla . Zawsze cos innego i bez smazenia , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciekawy przepis i wyglada smakowicie , jutro bede go probowala , bez smazenia na patelni i bez tluszczu ....super !!!Dzieki
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zamiast kajzerki namoczyłam płatki jaglane, nie obtaczałam w bułce, bardzo smaczne, w smaku prawie jak gołabki, polecam
OdpowiedzUsuń