Strony

Kategorie

czwartek, 16 sierpnia 2018

Kotlety mielone pieczone na kapuście

Kotlety mielone zazwyczaj robimy smażone na patelni. Ja mam dzisiaj dla Was trochę inaczej przygotowane mielone. Nie smażone, ale pieczone w piekarniku na kapuście. Podałam je z młodymi ziemniakami z wody posypane koperkiem.
Idealny obiad dla całej rodziny trochę w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety mielone.
Może i Wy zrobicie taki smaczny obiad.
Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Składniki:
1 mała główka kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
szczypta ostrej papryki
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
szczypiorek

Kapustę posiekać drobno, włożyć do rondla podlać, wlać 3/4 szklanki wody, posolić i dusić na półtwardo.
Przełożyć kapustę do naczynia do zapiekania.
Mięso mielone włożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną w mleku bułkę kajzerkę (odcisnąć ją z mleka i rozkruszyć), cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i formować kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i ułożyć na kapuście.
Wlać 1/2 szklanki wody , a wierzch skropić olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż kotlety będą rumiane.
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.

kotlety mielone pieczone na kapuście

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda tak mielonych nie robiłam ale skorzystam z przepisu, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny, ciekawy przepis, ale po co ta panierka z bulki tartej?

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mnie sie ten przepis i jutro bede go piekla . Zawsze cos innego i bez smazenia , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis i wyglada smakowicie , jutro bede go probowala , bez smazenia na patelni i bez tluszczu ....super !!!Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, zamiast kajzerki namoczyłam płatki jaglane, nie obtaczałam w bułce, bardzo smaczne, w smaku prawie jak gołabki, polecam

    OdpowiedzUsuń