Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki pieczone, na zimno lub gotowane.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Spód
160 g ciastek herbatników
40 g masła
40 g płynnego miodu
Ciasteczka pokruszyć drobno (najlepiej w malakserze) i dodać masło oraz miód.
Wszystko wymieszać aż składniki się połączą.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową i docisnąć ją.
Masa serowa
400 g serka mascarpone
600 g sera śmietankowego
250 cukru
6 jajek
100 ml śmietany kremówki
Ser śmietankowy i ser mascarpone wymieszać z cukrem, dodać jajka, śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.Miksować krótko.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1godzinę i 10 minut. Masa musi być stężona. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do schłodzenia nie wyciągając.
Po tym czasie zdjąć boki tortownicy i sernik schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
sernik mascarpone
Jaki serek śmietankowy wykorzystałaś do przepisu? :)
OdpowiedzUsuńSerek śmietankowy ze Strzałkowa w kostkach
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńJaki jeszcze serek śmietankowy można wykorzystac
OdpowiedzUsuńMoże być ser wiaderkowy
UsuńPiękny i pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuń