czwartek, 16 sierpnia 2018

Kotlety mielone pieczone na kapuście

Kotlety mielone zazwyczaj robimy smażone na patelni. Ja mam dzisiaj dla Was trochę inaczej przygotowane mielone. Nie smażone, ale pieczone w piekarniku na kapuście. Podałam je z młodymi ziemniakami z wody posypane koperkiem.
Idealny obiad dla całej rodziny trochę w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety mielone.
Może i Wy zrobicie taki smaczny obiad.
Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Składniki:
1 mała główka kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
szczypta ostrej papryki
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
szczypiorek

Kapustę posiekać drobno, włożyć do rondla podlać, wlać 3/4 szklanki wody, posolić i dusić na półtwardo.
Przełożyć kapustę do naczynia do zapiekania.
Mięso mielone włożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną w mleku bułkę kajzerkę (odcisnąć ją z mleka i rozkruszyć), cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i formować kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i ułożyć na kapuście.
Wlać 1/2 szklanki wody , a wierzch skropić olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż kotlety będą rumiane.
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.

kotlety mielone pieczone na kapuście

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda tak mielonych nie robiłam ale skorzystam z przepisu, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny, ciekawy przepis, ale po co ta panierka z bulki tartej?

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mnie sie ten przepis i jutro bede go piekla . Zawsze cos innego i bez smazenia , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis i wyglada smakowicie , jutro bede go probowala , bez smazenia na patelni i bez tluszczu ....super !!!Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, zamiast kajzerki namoczyłam płatki jaglane, nie obtaczałam w bułce, bardzo smaczne, w smaku prawie jak gołabki, polecam

    OdpowiedzUsuń