Sycące danie z mięsem i warzywami. W razie potrzeby możecie zagęścić danie mieszając 1 łyżkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody. Wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Ja jednak wolę bez zagęszczania.
Wybór należy do Was.
Jak zawsze w tego typu potrawach na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Więcej przepisów znajdziecie na moim blogu w zakładce DANIA JEDNOGARNKOWE
Polecam i życzę smacznego.
Składniki
700 g szynki bez kości
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
2 papryki żółte
1 garść fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów bez skóry
szczypiorek
1 cebula
3 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć je solą i pieprzem.
W garnku rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor.
Następnie dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki, cebulę w piórka ziemniaki w kostkę, pietruszkę w kostkę, seler naciowy w kawałkach i razem chwilę wszystko smażyć mieszając (około 5 min) Całość zalać 2l wody lub bulionem mięsnym. . Dodać fasolkę szparagową pokrojoną na pół, sos sojowy i paprykę pokrojoną w kostkę. Wlać zmiksowane pomidory w puszce. Przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczypiorek.
kociołek z szynką
pyszny kociołek:)
OdpowiedzUsuń