czwartek, 13 września 2018

Kociołek z szynką

Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Szybko i smacznie, a zarazem mało zmywania naczyń.
Sycące danie z mięsem i warzywami. W razie potrzeby możecie zagęścić danie mieszając 1 łyżkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody. Wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Ja jednak wolę bez zagęszczania.
Wybór należy do Was.
Jak zawsze w tego typu potrawach na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Więcej przepisów znajdziecie na moim blogu w zakładce  DANIA JEDNOGARNKOWE
Polecam i życzę smacznego.

Składniki
700 g szynki bez kości
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
2 papryki żółte
1 garść fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów bez skóry
szczypiorek
1 cebula
3 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz


Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć je solą i pieprzem.
W garnku rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor.
Następnie dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki, cebulę w piórka ziemniaki w kostkę, pietruszkę w kostkę, seler naciowy w kawałkach  i razem chwilę wszystko smażyć mieszając (około 5 min) Całość zalać 2l  wody lub bulionem mięsnym. . Dodać fasolkę szparagową pokrojoną na pół, sos sojowy i paprykę pokrojoną w kostkę. Wlać zmiksowane pomidory w puszce. Przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczypiorek.

kociołek z szynką


1 komentarz: