Strony

Kategorie

piątek, 7 czerwca 2019

Cuszima - ciasto

Ciasto Cuszima upiekłam z przepisu s.Anastazji. Wymaga trochę pracy, ale warto upiec. Ciasto jest wysokie, ładnie się prezentuje i co najważniejsze bardzo smaczne. Biszkopty można upiec dzień wcześniej dzięki czemu przyspieszymy czas pieczenia i przekładania ciasta.
W zakładce Ciasta znajdziecie więcej przepisów na ciasta kruche, z truskawkami, drożdżowe, ucierane, biszkoptowe i inne.
Zapraszam na smaczne ciacho.


Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połączenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.


Biszkopt kakaowy
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.


Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
250 g masła
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Do mleka dodać cukier, cukier waniliowy, budynie i dokładnie wymieszać. Wszystko ugotować na budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.


Masa truskawkowa:
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe 

Truskawki zmiksować i zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretki. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. 



Masa śmietankowa:
1/2l śmietany kremówki (36%)
1 czerwona galaretka
2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę.


Polewa
130 g masła
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny 
5 łyżek kwaśnej śmietany

Cukier, kakao i masło umieścić w kubeczku i zagotować do połączenia się składników. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z żelatyną. Przestudzić (lekko ciepła) i dodawać po 1 łyżce śmietany, stale mieszając. 


Dodatkowo
1 paczka okrągłych biszkoptów


Składanie ciasta
Biszkopt kakaowy
Masa budyniowa
1/2 masy truskawkowej
Biszkopty
1/2 masy truskawkowej
Masa śmietankowa
Biszkopt jasny
Polewa




5 komentarzy:

  1. pracochłonne, ale z pewnością pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, dobrze że mam damską pomoc to może w tym pięknym dziele pomoże, po efektach widocznych warto

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutely fantastic job you have done here.This is so nice.Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam i jest przepyszne. Polecam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. I really like and appreciate your post.Thanks Again. Keep writing.

    OdpowiedzUsuń