Surowy rabarbar nie jest polecany do spożycia ze względu na szkodliwy kwas szczawiowy.
Jednak po obróbce termicznej posiada on właściwości antyrakowe i pomaga w odchudzaniu.
Składniki:
1 ciasto francuskie
7 łodyg rabarbaru
3/4 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Foremkę 32x11 cm wyłożyć ciastem.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę około 0,5 cm, włożyć do garnka, posypać cukrem
i smażyć około 10 minut stale mieszając.
Wyłożyć rabarbar na ciasto, udekorować paskami ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
tarta z rabarbarem
pyszności, muszę taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJak ładnie wygląda, prosto, a smak kusi:)
OdpowiedzUsuńSuper. U mnie też tarta, więc smacznego :-)
OdpowiedzUsuńTak, czasem goście zapowiadają się chwilkę przed przyjściem, a my nie mamy w domu czym ich poczęstować, wtedy taki przepis sprawdza się znakomicie. Szybko i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie - rewelacja!
OdpowiedzUsuńFajnie smacznie :))
OdpowiedzUsuńMNIAM <3 kocham takie tarty!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, z chęcią bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńgenialna w swej prostocie! teraz rabarbar rządzi, więc i tarta musi być;)
OdpowiedzUsuńo taką tartą to ja się częstuję :) bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda! I jakie proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę ekstra się prezentuje :)
dzisiaj się zastanawiałam nad tartą oczywiście słoną ale coś czuję że jeszcze wykombinuję słodką :)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam kwaskowe tarty rabarbar jest idealny do tego. Fajna ci wyszła
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar, tarta wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń