wtorek, 12 maja 2015

Błyskawiczna tarta z rabarbarem

Rabarbar ogrodowy jest źródłem witaminy A, C, E, potasu i kwasu foliowego.
Surowy rabarbar nie jest polecany do spożycia ze względu na szkodliwy kwas szczawiowy.
Jednak po obróbce termicznej posiada on właściwości antyrakowe i pomaga w odchudzaniu.

Składniki:

1 ciasto francuskie
7 łodyg rabarbaru
3/4 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Foremkę 32x11 cm wyłożyć ciastem.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę około 0,5 cm, włożyć do garnka, posypać cukrem
i smażyć około 10 minut stale mieszając.
Wyłożyć rabarbar na ciasto, udekorować paskami ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


tarta z rabarbarem

14 komentarzy:

  1. pyszności, muszę taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie wygląda, prosto, a smak kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. U mnie też tarta, więc smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, czasem goście zapowiadają się chwilkę przed przyjściem, a my nie mamy w domu czym ich poczęstować, wtedy taki przepis sprawdza się znakomicie. Szybko i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. MNIAM <3 kocham takie tarty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie, z chęcią bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. genialna w swej prostocie! teraz rabarbar rządzi, więc i tarta musi być;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o taką tartą to ja się częstuję :) bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super wygląda! I jakie proste w przygotowaniu :)
    Naprawdę ekstra się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzisiaj się zastanawiałam nad tartą oczywiście słoną ale coś czuję że jeszcze wykombinuję słodką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, uwielbiam kwaskowe tarty rabarbar jest idealny do tego. Fajna ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam rabarbar, tarta wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń