Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta.
Składniki:
600 g kiełbasy mortadeli
1 pęczek botwiny
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 jajko
pieprz
sól
Wykonanie
Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez środek ale nie nacinać do samego końca) .
Na patelni rozgrzać masło i przez około 30 sekund podsmażyć na nim posiekany czosnek, a następnie
dodać posiekaną botwinę (same liście z łodyżkami )
Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną botwinką.
Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta.
Mortadela w super odsłonie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNiestety nie lubię :-( koszmar mojego dzieciństwa :-(
OdpowiedzUsuńMarzenko odczaruj smak ;)
UsuńMortadela w wersji de luxe :)
OdpowiedzUsuńSmaczna :)
UsuńChyba nie jadłyśmy nigdy takiej kiełbasy :D
OdpowiedzUsuńPOlecam :)
UsuńO jej jak dawno nie jadłem takiej mortadeli. Zachęca taki przepis do posmakowania
OdpowiedzUsuńwow.. trochę wypas jak na mortadele! :D
OdpowiedzUsuńWow od czasu do czasu można się skusić, fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPolecam smaczna
UsuńPyszny pomysł! Niby prosta mortadela, a tu taka uczta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, w szczególności, że lubię mortadelę i ser feta :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że smakowało
UsuńO proszę mortadela nie musi być nudna. Brawo za pomysł
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że z mortadeli można zrobić takie wypasione danie :D
OdpowiedzUsuń