wtorek, 26 maja 2015

Mortadela z botwiną i serem feta

Mortadela to rodzaj kiełbasy.
Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta.

Składniki:
600 g kiełbasy mortadeli
1 pęczek botwiny
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 jajko
pieprz
sól

Wykonanie

Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez środek ale nie nacinać do samego końca) .
Na patelni rozgrzać masło i przez około 30 sekund podsmażyć na nim posiekany czosnek, a następnie
dodać posiekaną botwinę (same liście z łodyżkami )
Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną  botwinką.
Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.


Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta.






18 komentarzy:

  1. Mortadela w super odsłonie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie lubię :-( koszmar mojego dzieciństwa :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mortadela w wersji de luxe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie jadłyśmy nigdy takiej kiełbasy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O jej jak dawno nie jadłem takiej mortadeli. Zachęca taki przepis do posmakowania

    OdpowiedzUsuń
  6. wow.. trochę wypas jak na mortadele! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow od czasu do czasu można się skusić, fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny pomysł! Niby prosta mortadela, a tu taka uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, w szczególności, że lubię mortadelę i ser feta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłem smaczne

    OdpowiedzUsuń
  11. O proszę mortadela nie musi być nudna. Brawo za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  12. Kto by pomyślał, że z mortadeli można zrobić takie wypasione danie :D

    OdpowiedzUsuń