W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać.
Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
120 g masła
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubić wraz ze 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Rabarbar obrać i pokroić na 0,5 cm plasterki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto, posypać po wierzchu rabarbarem, a następnie 2 łyżkami cukru.
Masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
inspiracja: mojewypieki.com
Mięciutkie i takie puszyste :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. I jeszcze z moim ulubionym rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńPyszności z rabarbarem,warto wykorzystać póki trwa sezon.A Twoje ciacho wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńNo i super. Proste, szybkie pyszności. Każdy deser z rabarbarem bardzo lubię- zwłaszcza za ten jego charakterystyczny smak, który nadaje wypiekom czy koktajlom. Daj kawałeczek na skosztowanie :D Nie pogardzę nawet sporym kawałem :D Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńjakie pulchniutkie:D
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Ciasta z rabarbarem są świetne :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar ;) napewno pyszne;)
OdpowiedzUsuńciasto z rabarbarem na wiosnę - pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to my lubimy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie w piekarniku siedzi nam rabarbar w kokosowej kruszonce ale na takie ciasto też mamy ochotę :D
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie PYSZNE nie jestem pełnoletnia a prze chwilą włożyłam je do piekarnika mam nadzieję , że będzie pyszniutkie!!!
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie, napisz jak smakowało Pozdrawiam :)
UsuńRewelacyjne to ciasto, już kolejne upiekłam - teraz z truskawkami - i momentalnie znikło. Tym razem dałam trochę mniej masła niż w przepisie i tez jest ok. Ważne, aby masło pokryło całą powierzchnię ciasta, bo wtedy skórka jest delikatnie chrupiąca.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo uroslo i jest bardzo puszyste i owoce sa na dnie. Maslo zaczelo wyciekac w czasie pieczenia i kapac na dno piekarnika. Wierzch ciasta nie jest chrupiacy. Ogolnie bardzo dobre, delikatne i kwaskowe ale nie wiec co zrobilam zle ze nie wyszlo takie jak Twoje. Masz jakies sugestie? Z gory dziekuje.
OdpowiedzUsuńRabarbar należy ułożyć na cieście, ale nie wciskać do ciasta, posypać cukrem i masło powinno pokryć całą górną powierzchnię. powinno być takie jak moje. Może to pomoże na przyszłość. Pozdrawiam cieplutko
Usuń