Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni jakie mamy obecnie idealna.
Składniki:
1 kg dyni (bez skóry i pestek)
2 średnie jabłka
2 marchewki
1 cebula
1,5 l wywaru warzywnego
2 średnie ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
ostre płatki chilli
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki pestek z dyni
1 liść laurowy
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać ziemniaki i marchewkę i chwilę smażyć, a następnie włożyć do garnka z gotującym się wywarem.
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, liść laurowy posolić i gotować do miękkości warzyw.
Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować 5 minut.
Wszystko zmiksować na gładko. Ponownie zagotować, doprawić płatkami chilli, pieprzem, solą
Na talerzu dodać kleksa śmietany i posypać pestkami z dyni.
Zupa dyniowa z jabłkiem
Nie robiłam z jabłkiem, czas spróbować:)
OdpowiedzUsuńNo tak. Już czas na dynię. Pyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita - spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię ! A że już się pojawia w sklepach - jestem w euforii :) Z jabłkiem zupki jeszcze nie robiłam, więc chętnie wypróbuję ten patent :}
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńAle mi chęci narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Świetny przepis. Chętnie bym spróbowała, bo ciekawie skomponowałaś składniki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy zupę dyniową ale tylko na słodko z mlekiem i kluseczkami :D
OdpowiedzUsuńZupa dyniowa to must have w sezonie jesiennym :)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem jabłka zapewne smakuje jeszcze lepiej :)