Świeże owoce wcale nie są smaczne. Są bardzo cierpkie, ale po przemrożeniu tracą cierpkość.
Można przygotowywać z niej soki, nalewki, dżemy czy konfitury.
Dzisiaj moja lecznicza naleweczka aroniowa.
Składniki
1 kg aronii
1,5 l wody
1 l wódki
100 ml spirytusu
500 g cukru
3 ziarenka kardamonu
Rozmrożone owoce aronii wsypać do garnka, ugnieść tak aby bardziej puściły sok. Zalać wodą , wsypać cukier, dodać kardamon i gotować na wolnym ogniu około 45 minut.
Odstawić do przestudzenia . Owoce przetrzeć przez sito dzięki czemu odzyskamy więcej soku. Można również przecisnąć owoce przez gazę.
Do czystego soku wlewamy wódkę i spirytus. Wszystko zlewamy do butelek szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy.
nalewka z aronii Aroniówka
Sok z aronii bardzo lubimy ale nalewka.... nie przekonuje nas xD
OdpowiedzUsuń