Robi się je w miarę szybko. Można je jeść na ciepło lub na zimno.
Świetnie smakują z sosem chrzanowym lub musztardowym.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, a jeżeli już robiliście to właśnie Wam przypominam o tym przepisie.
Składniki
6 jajek ugotowanych
500 g mięsa mielonego
1 łyżeczka musztardy
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 jajko surowe
sól
pieprz
ostra papryka
dodatkowo
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Jajka ugotowane oskubać ze skorupek.
Mięso wymieszać z posiekaną drobno cebulką i pozostałymi składnikami. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. na dłoni zrobić placek z mięsa i zawinąć nim dokładnie jajko.
Tak powtarzać ze wszystkimi jajkami, a nastepnie każde obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć jajka ze wszystkich stron.
jajka po szkocku
I to się nazywa konkretne danie :)
OdpowiedzUsuńFajne danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. Pamiętam jak moja mama je robiła :-)
OdpowiedzUsuńJajko w kotlecie albo kotlet z jajkiem, tak czy inaczej fajnie wygląda i zachęca do zrobienia sobie takiego żarełka:)
OdpowiedzUsuńZabawnie wyglądają, jak oko cyklopa :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła podobnie pieczeń rzymską :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, kiedyż byłam na diecie Dukana i bardzo często robiłam takie jajka, tylko bez bułki tartej :)
OdpowiedzUsuńPrzekrój powala, super sie prezentują :)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie danie. Następne mielone będą z jajeczkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie :) To danie zawsze imponuje choć jest proste. Dziękuję za przypomnienie o nim ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam