Składniki
400 g makaronu (dowolnego)
250 g twarogu
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
1 łyżka cukru waniliowego
300 ml śmietany (dałam 18%)
3 łyżki rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyzki żurawiny
1 łyżka masła
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i makaronem.
Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posmarować resztą śmietany.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana na wierchu się zetnie i lekko zarumieni.
Podawać na ciepło.
makaron zapiekany z serem
Mac&Cheese! Uwielbiam te smaki.
OdpowiedzUsuńMakaronu na słodko tak nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki makaronowe! :)
OdpowiedzUsuńNa słodko? Nigdy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOK. Łatwe danie dla mnie do zrobienia. Kupuję
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka. A jaka porcja - starczyło by dla sporej rodzinki. U mnie robi się zazwyczaj mniejsze. :) Ale i nas do wykarmienia jest niewiele :D Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTakiej propozycja na słodko jeszcze nie próbowałam z makaronem.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna musi być. I można się najeść :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy makaron z serem ale nigdy go nie zapiekałyśmy :D
OdpowiedzUsuń